Det kinesiska skolsystemet är ganska annorlunda

Nu har vi kommit till Zhengzhou och träffat rektor Xin Ping och hennes medarbetare Chen och Giacomo och vi inser att vi kommer att få en ganska stor inblick i skolsystemet här i Kina. Vi kommer börja tisdagen med ett besök i en vanlig högstadieskola där det i varje klass kan vara upp till 50 elever. Vi har diskuterat hur deras skolsystem är uppbyggt och vi kunde sedan jämföra det med det svenska skolsystemet och Montessoripedagogiken. Det blev intressanta diskussioner där eleverna också var delaktiga.

Vi förstår att eleverna här har mycket längre skoldagar och när de kommer hem sitter de 3-4 timmar med läxorna. De har hög press på sig vilket medför att de inte har någon tid för andra aktiviteter. Vi kommer att återkomma med mer information när vi fått träffat elever och lärare imorgon.

Dagen började med ett besök på Lama Templet i Beijing där det har varit Buddistiska munkar sen 1744. Så intressant för oss att se hur våra elever kopplade ihop det de lärt sig i skolan med verkligheten, de berättade får oss vad munkar får äga, vad de får göra och mycket mer. Eleverna fick även möjlighet att medverka i en ceremoni genom att tända rökelser och be. De fick en förståelse för det de läser och en djupare förståelse om buddhismen som de nu läser om i SO. Vi hoppas att de kommer lyckas på provet som de har den veckan de kommer hem.

En intressant dag är till ända och vi ska nu lägga oss så att vi är utvilade till imorgon. För det blir inte bara besök på kommunala skolan, utan vi ska också träffar föräldrar till de som har barn på Montessoriskolan vi ska besöka. Föräldrarna är så nyfikna på hur våra svenska elever ser på sin skolgång.

//Kamilla och Mia

IMG_1596IMG_1602

IMG_1590IMG_1592